Genel, İlginç Bilgiler

Norveç Hakkında 10 İlginç Bilgi

Norveç hakkında 10 ilginç bilgi

Norveç, yaşam standartlarının yüksekliği, doğal güzellikleri, suç oranının düşüklüğü gibi sebeplerden dolayı çoğu insanın hayallerini süsleyen bir ülke. BM’nin 2022 raporuna göre,dünyanın en mutlu 8.ülkesi konumunda.Bu güzel İskandinav ülkesini daha yakından tanımak adına, benim hazırlamaktan ,sizinde okumaktan keyif aldığınız ilginç bilgileri derledim.Keyifli okumalar 🙂

1- Gıda alışverişlerinizi Pazar gününe bırakmamalısınız

Norveç’te Pazar günleri gıda marketleri kapalı

Norveç’te Pazar günleri bütün gıda marketleri kapalı.Sadece küçük ihtiyaçlarınız için benzin istasyonlarının marketlerine gidebiliyorsunuz.

2- Ülke dünyanın ikinci büyük kahve tüketicisi

Ülkede kahve tüketimi bir hayli yüksek

Norveç dünyada en çok kahve tüketen ülkeler listesinde, Finlandiya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Norveçliler günde en az 3 fincan kahve içiyor. Kişi başı yıllık kahve tüketimi ise 10 kilogram.

3- Üniversite eğitimi ücretsiz

Norveç’te devlet üniversiteleri ücretsiz

İşte Norveç’te yaşamak için bir sebep daha. Ülkedeki devlet üniversiteleri hem Norveç vatandaşları hem de uluslararası öğrenciler için ücretsiz. Sadece öğrencilerden dönem başı 30-60 euro arası harç bedeli talep ediliyor. Özel üniversiteler için de çeşitli burs imkanları mevcut.

4- Zorunlu haller dışında köpek kısırlaştırmak yasak

Norveç’te köpek kısırlaştırmak yasak

Norveç hayvan haklarına en çok önem veren ülkelerden biri. Zorunlu haller dışında köpeğinizi kısırlaştırmanız yasa dışı. Yine 2015’te çıkan bir genelgeye göre. köpeğinizi günde 3 kez dolaştırmaya çıkarmanız gerekiyor. Sevimli kedicikler de ihmal edilmemiş tabii. Norveç’te kedileri ensesinden veya kuyruğundan tutmak yasak. Ayrıca seyahate çıkarken evde yalnız da bırakamıyorsunuz.

5- Dünyanın en uzun tüneline sahip

24.5 km’lik uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli olan Laerdal

Oslo ve Bergen’i birbirine bağlayan Laerdal Tüneli, 24.5 km’lik uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli. 1995-2000 yılları arasında inşa edilmiş. Tüneli geçmek yaklaşık 20 dakika sürüyor. Her 1.5 km’de bir dönüş ayrımı yapılmış ve 125 milyon dolara mal olmuş.

6- Ulusal içecekleri Aquavit

Norveç’in milli içeceği Aquavit

Her ülkenin kendine özgü, orayla özdeşleşen milli bir içeceği vardır. Örneğin Almanya’nın milli içeceği bira, Rusların milli içeceği ise votkadır. Norveç’in milli içeceği ise Akevitt veya Aquavit. Latince hayat suyu anlamına geliyor. İlk kez 1804’te Norveç’in Drammen şehrinde, kralın mısırdan sert içki yapılmayacağına dair çıkarttığı bir kararname sonucunda Johan Godtfried Schwencke adlı yerel bir tüccar tarafından üretilmeye başlanmış. Patatesten damıtılan içki karavay likörü ile tatlandırılıyor. Ayrıca arome vemek için anason, rezene, kişniş vs. de kullanılıyor.

7- Hapishanelerde internet ve tv serbest

Norveç hapishanelerinde mahkumların internet kullanımı serbest

Norveç suç oranı oldukça düşük bir ülke. Bunda hem kanunlar hem de mahkumların başarılı rehabilitasyon süreci önemli rol oynuyor. Ülkedeki hapishanelerde mahkumların hücrelerinde internet ve televizyon kullanımı serbest. Ayrıca bazı hapishanelerde playstation gibi gibi konsol oyunlarının oynandığı hobi alanları da var.

8- Ülkenin ismi ” kuzeye doğru deniz yolu ” anlamına geliyor

Norveç kuzeye doğru deniz yolu demek

Orta Çağ yazmalarına göre ülkeye ismini veren efsanevi kral Norr. Yaygın görüşe göre ise ülkenin ismi Norveççe Denizi’ne verilen kuzeye doğru deniz yolu anlamındaki Norovergr’den türemiş. Norveçliler ülkelerine Norge diyorlar. Bu kelime Norveçli denizcilerin parolalarından birisiymiş. Kelime kuzeye daha kuzeye anlamına geliyor. Bir diğer görüşe göre ülkenin ismi buradan türemiş.

9- Londra Trafalgar Meydanındaki meşhur yılbaşı ağacı Norveç’ten geliyor

Trafalgar Meydanındaki noel ağacı Norveç’ten geliyor

Her yıl Londra Trafalgar Meydanına noel süslemeleri için dikilen çam ağacı 1947’den beri her sene Norveç’ten geliyor. Norveç 1940-45 arasındaki Nazi işgaline karşı kendisine destek veren İngiltere’ye bir vefa borcu olarak ağacı her yıl hazırlayıp gönderiyor. Ağaca ormanın kraliçesi adı veriliyor. 60-70 yaşında ve 20 metre uzunluğundaki ağaçlar, Oslo’da düzenlenen törenin ardından gemilerle Londra’ya gönderiliyor. Gelen ağaçlar Aralık ayının ilk Perşembe akşamı 500 adet lamba ile birlikte meydana dikiliyor. Ağaç Norveç’e ait objelerle süsleniyor ve binlerce kişinin katıldığı törenle Noel ilahileri eşliğinde açılıyor.

10- Yazar olmak istiyorsanız Norveç’e yerleşmek akıllıca olabilir

Norveç’te devlet kitap yazanlara destek veriyor

Eğer Norveç’te yaşıyor ve kitap yazmayı düşünüyorsanız oldukça şanslısınız. Çünkü devlet kitabınızdan 1000 kopya satın alıp, ülke genelindeki kütüphanelere dağıtıyor. Böylece isminizi duyurmanız kolaylaşıyor.

Bir diğer İskandinav ülkesi olan Danimarka hakkında hazırladığım ilginç bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://newloggers.com/2022/05/11/danimarka-hakkinda-10-ilginc-bilgiler/

Çalışmalarımı beğenip daha iyisini yapmak için destek vermek isterseniz aşağıdaki linke tıklayarak bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz 😉 Şimdiden çok teşekkür ederim 🙂

https://www.buymeacoffee.com/new_loggers

“Norveç Hakkında 10 İlginç Bilgi” için 2 yorum

Bir Cevap Yazın